Mag ik sporten met een verkoudheid?

Wanneer je aan het trainen bent voor je nieuwe sportdoel, dan kan een verkoudheid zeer ongelegen komen. Elke sporter heeft dit wel al eens meegemaakt. Maar is het verstandig om dan door te trainen of neem je toch beter wat extra rust?

Sporten met verkoudheid kan risico's met zich meebrengen en het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Want vaak is dit het teken dat je lichaam extra rust nodig heeft. Daarnaast gaan verkoudheden vaak gepaard met symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn en koorts, wat de belasting op je lichaam verhoogt tijdens lichamelijke activiteit. Het kan leiden tot een verhoogd risico op uitputting en het vertragen van het herstelproces.

Hoewel lichte lichamelijke activiteiten zoals wandelen, yoga, stretching,… mogelijk zijn, is intensieve training, vooral met symptomen zoals koorts, sterk af te raden. Intense inspanning kan het immuunsysteem verder verzwakken en het herstel vertragen. Dus beter die intensieve looptraining toch even uitstellen!

Kan ik dan helemaal niets doen?

Bij het sporten met verkoudheid is de intensiteit vaak van belang. Sporten aan hoge intensiteit wordt afgeraden.

Veiligere sportopties tijdens verkoudheid zijn onder andere lichte cardio-oefeningen zoals wandelen, fietsen op lage intensiteit en yoga. Deze activiteiten bevorderen de bloedsomloop en kunnen helpen bij het verminderen van ongemakken zonder het lichaam te zwaar te belasten.

Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar welke symptomen je juist hebt. Als je enkel een loopneus hebt en wat moet niezen, zal je meer kunnen doen dan wanneer je bv. koorts hebt.

Onthoud dat rust vaak de beste remedie is bij ziekte, dus luister zeker en vast naar je lichaam en geef het de tijd die het nodig heeft om te herstellen. Vraag jezelf altijd af of het afwerken van die extra loopkilometers met een verkoudheid wel opwegen tegen een mogelijks langere herstelperiode. Raadpleeg altijd een medische professional als je twijfelt over het hervatten van je sportroutine tijdens verkoudheid.

Gilles De Sutter