SLAP-laesie

Een SLAP letsel (Superior Labrum Anterior to Posterior) is een schouderblessure die onder andere voorkomt bij bovenhandse sporters, maar ook bij ouderen. Het is een letsel ter hoogte van de aanhechting van de lange bicepspees die overloopt naar de kraakbeenring (labrum) in het schoudergewricht.

Ontstaan
Scheurtjes in het labrum kunnen degeneratief ontstaan door verouderingsprocessen. Bij bovenhandse sporters die veelvuldig werpen (bijvoorbeeld bij tennis, badminton, volleybal, zwemmen en handbal) kan een chronisch SLAP letsel sneller ontstaan, door het langdurig of repetitief belasten van de schouder in een eindstandige positie.

Anderzijds kan dit letsel ook acuut ontstaan bij een plotse trekkracht op de bicepspees tijdens bovenhandse activiteiten of bij een val op de gestrekte arm bijvoorbeeld.

Symptomen

Typische klachten zijn stekende pijn diep in de schouder bij bewegingen boven schouderhoogte (bv. werpen). Deze pijnklacht kan ook gepaard gaan met een ‘klik’ in de schouder en krachtsverlies.

Behandeling

Een SLAP letsel wordt afhankelijk van de ernst bij voorkeur conservatief (d.w.z. zonder operatie) behandeld. Aan de hand van een grondige screening zullen wij, bij Kine Center Loppem, eerst de mogelijke oorzakelijke factoren bepalen (o.a. verminderde beweeglijkheid van de schouder, instabiliteit van de schouder en het schouderblad, slag- en werptechniek). Deze factoren zullen dan uitgebreid aangepakt worden aan de hand van intensieve oefentherapie en manuele mobilisaties.

In eerste instantie zal conservatieve behandeling dus meestal geopteerd worden, maar in sommige gevallen zal er toch nood zijn aan een operatief herstel. Via kijkoperatie zal dan een reïnsertie van de bicepspees en/of de labrumscheur uitgevoerd worden.

Na deze arthroscopische fixatie van het SLAP letsel, zal het noodzakelijk zijn om te revalideren onder begeleiding van uw kinesitherapeut. Bij Kine Center Loppem beschikken wij over de nodige kennis en ervaring om u hierin te begeleiden. De revalidatie zal in een eerste fase bestaan uit het pijnvrij bewegen en het optimaliseren van de beweeglijkheid van de schouder. Daarnaast zal er ook gefocust worden op progressieve spiertonificatie van de bicepspees en andere stabiliserende schoudergordelspieren. Na het herwinnen van de beweeglijkheid en stabiliteit, zal geleidelijk aan gestart worden met sportspecifieke oefentherapie. Gewoonlijk duurt het tot 4 maanden vooraleer de oorspronkelijke sport- of arbeidsactiviteiten terug hervat kunnen worden.

Wens je een afspraak te maken voor de revalidatie van je SLAP-laesie, neem dan gerust contact op.

Gilles De Sutter